Beleidsprestatie - Een duurzame informatievoorziening en digitalisering
Doel
De provincie heeft in de visie "Waardevol digitaliseren" haar ambities op het vlak van de digitalisering van de maatschappij vastgelegd. Deze visie is daarmee leidend voor de (door)ontwikkeling van discipline Informatisering & Automatisering. Zowel de dienstverlening (kennis, vaardigheden, processen, rollen) als de infrastructuur (technische infrastructuur en applicaties) zullen zich in hetzelfde tempo en richting moeten ontwikkelen. Het is van belang is dat de ontwikkeling aansluit op het tempo en richting van de digitale transformatie in de organisatie. De volgende 3 speerpunten worden hierbij gehanteerd:
- Doorontwikkeling digitale infrastructuur, hard en softwarevoorzieningen;
- Informatievoorziening op orde;
- Data gedreven werken.
Prestaties
1. Doorontwikkeling digitale infrastructuur, hard en softwarevoorzieningen
In 2023 zijn diverse verbeteringen doorgevoerd om de beveiliging van de ICT-omgeving te verhogen. Denk hierbij aan nieuwe beveiliging software op de servers en nieuwe firewalls. Daarnaast zijn op het gebied van informatieveiligheid in 2023 stappen gezet in het verbeteren van de naleving van de BIO en de ISO27001. Daarvoor is beleid ontwikkeld, zijn processen ingericht en is de beveiliging getoetst.
Om meer flexibiliteit te realiseren en de kwaliteit van de dienstverlening (wendbaarheid, gebruikersvriendelijkheid, betrouwbaarheid, efficiency en veiligheid) te vergroten wordt sourcing en cloud strategie ingezet. Hierbij wordt bezien wat zich leent voor zelf doen, op afstand zetten of een mix hierin.
2. Informatievoorziening op orde
In 2023 is het traject informatietransitie verder opgestart op basis van het, door GS op 31 januari 2023, goedgekeurde programmaplan. Het budget is via PS en GS in de kadernota 2023 geregeld.
Een eerste aanbesteding voor de Informatietransitie is doorlopen en heeft geresulteerd in een strategische partner.
3. Data gedreven werken
In 2023 is de vraag om datagedreven ondersteuning te verlenen bij beleidsvragen blijven groeien. Datagedreven werken wordt steeds meer het nieuwe normaal. Vanuit deze waarneming is ook aandacht gegeven hoe deze schaalsprong het beste kan worden gefaciliteerd. Dit is een doorlopend proces dat niet in korte tijd is afgerond.
Wij zien dat in opgaven hier nog niet altijd (voldoende) aandacht voor is, I&A faciliteert hierin met bijvoorbeeld product owners en data- stewards en analisten etc. Uiteindelijk zal elke opgave/ambitie/domein daarin zelfvoorzienend moeten worden en zorgdragen voor deze rollen in de eigen opdracht/ambitie/domein.
In 2023 vertoont het ontwikkelbudget een onderschrijding van € 1,5 mln. Deze afwijking is veroorzaakt door een niet optimaal verlopen ontwikkelproces waardoor projecten niet het gewenste tempo behaalden. Daarnaast heeft er een herprioritering van de projectenportefeuille plaatsgevonden, waarbij een aantal grote (nieuwe) programma’s zoals de Informatietransitie, Digitale Transformatie en OGO Bouwteams voorrang hebben gekregen boven een aantal lopende projecten.