Aantal gemeenten onder preventief financieel toezicht
De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne zijn per 1 januari 2023 gefuseerd tot de gemeente Voorne aan Zee. Alle drie de gemeenten stonden vanaf hun besluit om samen te gaan tot de fusiedatum onder preventief Arhi-toezicht (Wet algemene regels herindeling). De nieuwe gemeente Voorne aan Zee diende voor 2023 geen structureel sluitende begroting in. Hierdoor viel de gemeente gedurende het hele jaar 2023 onder preventief (verscherpt) toezicht. De gemeente Voorne aan Zee diende voor 2024 tijdig een structureel sluitende begroting in. Hierdoor besloot GS het preventief toezicht op te heffen. De gemeente valt vanaf 1 januari 2024 weer onder het reguliere (repressief) toezicht.
Opkomst verkiezingen
Vanuit de provinciale organisatie is er een publiekscampagne opgezet. De opbouw van de campagne richting de verkiezingen in maart 2023 was opgedeeld in twee fases. Vanaf oktober 2022 was er informatie over de rol van de provincie en vanaf januari 2023 heeft de campagne een meer opkomst bevorderend karakter gekregen, waarbij dezelfde thematiek centraal stond. In het eerste gedeelte hebben we vooral laten zien wat de provincie doet. We hebben laten zien dat de provincie grote impact heeft op de eigen leefomgeving en op de toekomst van de kinderen en kleinkinderen van de inwoners van Zuid-Holland. Met persoonlijke verhalen van de inwoners van Zuid-Holland hebben we laten zien dat de verkiezingen echt belangrijk zijn.
Waardering openbaar vervoer op basis van de Klantenbarometer
In 2023 krijgt het openbaar vervoer in Zuid-Holland een 7,8 als klantwaardering. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2022 toen een 8,0 werd gegeven. In 2023 krijgt het regionaal openbaar vervoer landelijk een klantwaardering van 7,8 ten opzichte van een 7,9 in 2022. We voldoen aan onze doelstelling van een gelijke of hogere waardering dan het landelijke cijfer.
Totale emissie broeikasgassen in Zuid-Holland (Mton)/Totale productie van hernieuwbare energie in Zuid-Holland (PJ)
De CO2-emissie cijfers zijn de totale CO2-emissiecijfers volgens de scope 1 ‘bronbenadering’ exclusief de ‘overige broeikasgassen’. Bronhouder van de data en indicatoren is Omgevingsdienst DCMR volgens de ‘PZH Monitor Energietransitie’ jaarrapportage. De meetwaarde van Indicator ‘Totale productie Hernieuwbare energie’ is ook volgens deze rapportage. De jaarlijkse streefcijfers worden ieder najaar berekend via extrapolatie vanaf 2015 op basis van de laatst beschikbare data.
Totale emissie broeikasgassen in Zuid-Holland (Mton)
De wettelijke indicatoren PZH ‘CO2-emissies’ en ‘Hernieuwbare energie’ gebruik zijn in 2022 (laatste datajaar) flink verbeterd in vergelijking met een jaar eerder, 2021. De lagere uitstoot in 2022 heeft vooral met de hoge energieprijzen te maken na de inval van Rusland in Oekraïne. De CO2-emissies zijn 3,3 Mton lager dan in 2021 door de hoge energieprijzen en doorgevoerde energiebesparingen. Het aandeel energiebesparingen in 2022 is het grootst in de sectoren Gebouwde Omgeving (huishoudens) en Landbouw (Glastuinbouw). Beide sectoren bespaarden elk ruim 19% energie.
Totale productie van hernieuwbare energie in Zuid-Holland (PJ)
Het aandeel hernieuwbare energie is in 2022 gestegen tot 9,1% (of 31,7 PJ) van het energiegebruik. In 2021 was het hernieuwbare aandeel 7,1%. De toename van hernieuwbare energie is voor een groot deel te danken aan een afname van 15% van het energiegebruik in 2022. Het aandeel hernieuwbare energie in de provincie Zuid-Holland groeit gestaag, maar is nog ver verwijderd van het Nederlandse doel (27% in 2030). Landelijk bedraagt het aandeel hernieuwbare energie 15% in 2022.
Procentuele groei bruto regionaal product (BRP)
Er zijn alleen nog landelijke cijfers bekend; afzonderlijke cijfers voor Zuid-Holland zullen pas later bekend worden. Het betreft verder nu nog een prognose uit het najaar van 2023, te weten op basis van de Macro-Economische Verkenningen 2024. Na een duidelijke groei in 2021 en 2022 is er ook in 2023 groei aanwezig zij het beperkt (0,7%). Dit beperkte cijfer ligt in lijn met de huidige voorspellingen voor de komende paar jaar van rond 1%.
Procentuele werkgelegenheid
Er zijn alleen nog landelijke cijfers bekend (75,6%), afzonderlijke cijfers voor Zuid-Holland zullen pas later bekend worden. Het betreft nu nog een prognose uit het najaar van 2023, te weten op basis van de Macro-Economische Verkenningen 2024. De afgelopen jaren was er iets minder werkgelegenheid in Zuid-Holland dan landelijk (-0,4%).
Restauratievolume
Eenheid: % Rijksmonumenten (exclusief oorspronkelijke functie woonhuis), weergegeven naar de staat van het casco, categorie ‘matig’ en ‘slecht’.
Het percentage matige en slechte objecten is in het afgelopen jaar met een fractie gestegen. Zoals ieder jaar is in 2023 een kwart van de rijksmonumenten in Zuid-Holland gemonitord. Deze gedeeltelijke monitor is uitgevoerd in een regio waar het percentage objecten in een matige en slechte staat traditioneel wat hoger ligt. Dit werkt door in de gehele monitor voor Zuid-Holland.
Aantal KRW-grondwaterlichamen dat aan de KRW-doelen voldoet
De laatste officiële Kader Richtlijn Water (KRW)-beoordeling en vaststelling vond plaats in 2021 aan het einde van Stroomgebiedsbeheerplan II. In 2021 was het aantal KRW-grondwaterlichamen dat aan de KRW-doelen voldoet, 4 uit 5. In 2027 vindt de eerstvolgende officiële KRW-beoordeling plaats, dit gebeurt aan het einde van Stroomgebiedsbeheersplan III en de vaststelling van de daarbij horende factsheets grondwater. In de tussenjaren, 2022 tot en met 2026 vindt er geen meting plaats voor KRW-grondwater.
Toelichting op jaarlijkse groei aantal ha nieuw in gerichte natuurgebieden:
In 2023 hebben de uitvoeringsprogramma's Gouwe-Wiericke en NNZH in totaal 84ha nieuwe natuur ingericht. Dit betreffen de gebieden Noord Kethel Oost en West, Lange weide/Enkele Wiericke en een stukje van het projectgebied Binnenduinrand Goeree. Van de 84ha is 10ha onderdeel van ecologische verbindingszones, namelijk: Strypse Wetering en Achterwaterschap - Dwarsgang - Alblasserwaard. Uitvoeringsprogramma Krimpenerwaard heeft volgens planning voortgang gemaakt in de voorbereiding van projecten die vanaf 2024 opgeleverd worden.
Toelichting op jaarlijkse groei van het aantal ha nieuw natuurgebied in beheer
In 2023 is er een grotere oppervlakte natuurgebied in beheer via de Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer in beheer gekomen dan als streefwaarde verwacht werd. In voorgaande jaren was de ingroei wat lager dan verwacht en waarschijnlijk is er natuurgebied met enige vertraging in 2023 alsnog in beheer gekomen.