Wat hebben we bereikt?
Beleidsdoel 7-1 Bevorderen verbetering milieukwaliteit en gezondheid
De provincie Zuid-Holland werkte aan verbetering van de milieukwaliteit in Zuid-Holland. De provincie versterkte de milieukwaliteit als integraal onderdeel van een goede leefomgeving verder. Dit door onder andere de programma’s rond luchtkwaliteit, Zeer Zorgwekkende Stoffen, aanpak van geluidhinder en omgevingsveiligheid. De provincie werkte actief mee aan het verbeteren van het landelijke stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving binnen het interbestuurlijk programma VTH (IBP VTH). Daarnaast werkten we binnen Zuid-Holland verder aan de doorontwikkeling van de Zuid-Hollandse omgevingsdiensten.
Ook werkten we aan bescherming en benutting van de kwaliteiten van het bodem- en grondwatersysteem. Dit met als doel dat er geen bodemverontreinigingen meer zijn die leiden tot onaanvaardbare menselijke, ecologische en verspreidingsrisico’s. Daarnaast rondden we voor de diverse onderwerpen de voorbereidingen voor de Omgevingswet af. De invoering is nu de volgende stap.
Beleidsdoel 7-2 Gezonde en bewegingsvriendelijke leefomgeving
De provincie ondersteunde en stimuleerde het buiten zijn en bewegen van onze inwoners. Zowel om te ontspannen als om fysiek actief te zijn. We onderhielden de recreatievoorzieningen in Zuid-Holland en de kwaliteit ervan nam toe. Hierdoor is het groen op een aantrekkelijke manier beter bereikbaar (juist ook vanuit de stad). Daarnaast is het landschap beter beleefbaar, zowel op en vanaf het water, als over land. We verbeterden ook de aansluiting tussen de verschillende groenblauwe netwerken. Zo krijgen we een aantrekkelijke overgang van stedelijk naar landelijk gebied. Door extra subsidiemiddelen beschikbaar te stellen, hielp de provincie de gevolgen op te vangen van het toenemende gebruik van, en de druk op recreatieve voorzieningen
Beleidsdoel 7-3 Klimaatbestendig Zuid-Holland, opgewassen tegen de effecten van klimaatverandering en bodemdaling
De effecten van klimaatverandering (weers-extremen, zeespiegelstijging) en bodemdaling hebben impact op de gezondheid en veiligheid van onze inwoners, de robuustheid van onze natuur, gebouwen en infrastructuur en aantrekkingskracht voor nieuwe investeringen (concurrentiekracht/vestigingsklimaat).
In 2023 zijn de nieuwe klimaatscenario's zijn het KNMI beschikbaar gekomen. In die scenario's wordt de blik van 2050 verlegd naar 2100 en voor het stijgen van het zeewater wordt zelfs voorzichtig gekeken naar 2300. Uit de scenario's komt helder naar voren dat de inspanning die nodig is om Zuid-Holland een aantrekkelijk vestigingsklimaat te behouden
Dat het klimaat verandert en het weer steeds meer extremen kent wordt inmiddels algemeen aanvaard. De noodzaak om hiermee rekening te houden begint langzaam in te dalen. In de praktijk wordt nog onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van klimaatverandering.
In 2023 hebben wij met behulp van incidentele middelen de uitvoering van maatregelen om Zuid-Holland waterrobuust en klimaatbestendig gestimuleerd. Hiervoor is een subsidieregeling ontwerpen waarmee de uitvoering van grootschalige maatregelen en innovatie op klimaatadaptatie zijn ondersteund.
- Met behulp van deze subsidieregeling zijn diverse wijken klimaatadaptief gemaakt (o.a. in Vlaardingen en Leiden). Pilots zijn gestart om drinkwater te besparen en stadsnatuur te beschermen.
- Het programma klimaatadaptatie is extern geëvalueerd. Resultaten hiervan zijn met de u gedeeld.
In 2023 hebben wij een externe evaluatie van het werkveld klimaatadaptatie uitgevoerd. Gebleken is dat de provincie Zuid-Holland op systematische wijze invulling heeft gegeven aan de concernopgave, dat er belangrijke resultaten zijn geboekt en dat er samenwerking met belangrijke externe partners is opgezet. Tegelijkertijd is er geconcludeerd dat de urgentie nog onvoldoende wordt gevoeld. Op basis hiervan is geadviseerd de concernopgave in de komende collegeperiode voort te zetten.